05/03/23

Πορνογραφία Ανηλίκων στο Διαδίκτυο


  ....όταν η παιδική αξιοπρέπεια κινδυνεύει και ηλεκτρονικά

Η παραγωγή υλικού πορνογραφίας ανηλίκων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τεράστια κέρδη. Τα κυκλώματα πορνογραφίας ανηλίκων δραστηριοποιούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Τα «αρπακτικά», προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.

Συχνά τέτοιου είδους ιστότοποι θεωρούνται από τα παιδιά ασφαλείς τόποι συνομιλίας στο διαδίκτυο, τόσο εξαιτίας της δημόσιας φύσης της συζήτησης,  αλλά και της λανθασμένης εκτίμησης ότι διατηρείται η ανωνυμία. Τα «αρπακτικά» ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματα με σκοπό να αναπτύξουν φιλική σχέση με αυτά και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και τις σεξουαλικές τους εμπειρίες.

Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μέχρι το «αρπακτικό» να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του παιδιού. Στην συνέχεια προκαλούν σιγά-σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και τους στέλνουν φωτογραφίες ως κάτι το αποδεκτό και φυσιολογικό. Πρόκειται για μια τακτική που υπονομεύει την απροθυμία των παιδιών στο να λάβουν μέρος σε σεξουαλική επαφή, αλλά και που έχει σκοπό να αποτρέψει το θύμα από το να ζητήσει προστασία από τους γονείς και τους δασκάλους του, αφού καταλήγει να νιώθει ένοχο που έχει ανταλλάξει τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Τα «αρπακτικά» μπορεί να είναι και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας: μορφωμένοι, επιφανείς, οικονομικά ευκατάστατοι, οι οποίοι πιθανόν να έχουν και δική τους οικογένεια, φιλήσυχοι, ευυπόληπτοι. Δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, αλλά και τη σχέση τους (συγγενείς) για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο τους πάθος.

Συμβουλές

        Συμβουλευτείτε τους γονείς σας, όταν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποιον ο οποίος σας προσέγγισε στο Διαδίκτυο.

        Αν διαθέτετε λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγετε να βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο), καθώς επίσης και φωτογραφίες σας ή των συμμαθητών σας.

        Αν θέλετε να βάλετε φωτογραφίες σας σε διάφορες σελίδες, καλό είναι να μην απεικονίζουν ευαίσθητα σημεία του σώματός σας ή το πρόσωπό σας και να είναι με μακρινή λήψη.

        Χρησιμοποιήστε σύνθετο κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό σας και όχι κάποιον τον οποίο μπορεί εύκολα να μαντέψει κάποιος άλλος. Καλό, επίσης, είναι τον κωδικό πρόσβασης να τον γνωρίζουν οι γονείς σας, για λόγους ασφαλείας.

        Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

        Αποφεύγετε να μπαίνετε σε σελίδες στις οποίες συνομιλείτε με αγνώστους ή απαιτείται η χρήση κάμερας.

        Μην ανοίγετε ποτέ την κάμερα σε αγνώστους.

        Αν κάποιος χρήστης σε μια συνομιλία σας ζητήσει να βγάλετε κάποια φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σας ή γενικότερα εσάς, και να τη στείλετε, μην το κάνετε σε καμία περίπτωση και ειδοποιήστε αμέσως τους γονείς σας.

        Μην ανοίγετε μηνύματα και κυρίως συνδέσμους (links) που υπάρχουν σε αυτά, κι ας τα έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σας, αφού δεν ξέρετε σε ποια σελίδα σας οδηγούν. Μπορεί, για παράδειγμα, πίσω από το σύνδεσμο αυτό να κρύβεται κάποιος ιός.

        Αν κάποιος άγνωστος χρήστης σάς προσέγγισε σε μια συνομιλία και μιλάει  με σεξουαλικά υπονοούμενα, μη συνεχίσετε να μιλάτε μαζί του.

        Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεστε ανασφάλεια ή φόβο, καλό είναι να ειδοποιήσετε τους γονείς σας ή την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188)

Συμβουλές για γονείς

Ανεξάρτητα του πώς μπορεί να λειτουργεί κάποιο άτομο που σκοπεύει να προσεγγίσει τα παιδιά, παρατηρούνται τα εξής: 

1.     Η επίτευξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού είναι πρωταρχικός παράγοντας, ενώ σε περίπτωση οποιασδήποτε απορίας ή αδυναμίας καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας.

2.     Οι γονείς θα πρέπει να έχουν την εποπτεία των συσκευών, με τις οποίες τα παιδιά εισέρχονται σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες. Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία από πλευράς γονέων, καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή ειδικού. Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζουν από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ-λογαριασμούς στα οποία εισέρχεται το παιδί. Σε καμία περίπτωση όμως το παιδί δε θα πρέπει να νιώθει ότι παρακολουθείται από το γονιό. Θα πρέπει να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης γονιού-παιδιού αναφορικά με την πλοήγηση του στο διαδίκτυο.

3.     Καλό είναι παιδιά νεαρής ηλικίας (κάτω των δεκατριών ετών) να μη διαθέτουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή, εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτό, να υπάρχει καλή επικοινωνία και η κατάλληλη ρύθμιση για την πρόσβαση από τρίτα άτομα σε αυτούς.

4.     Προτείνεται να αποφεύγεται το «ανέβασμα» (upload) ή η αναφορά σε κάποια συζήτηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, κ.λπ.), φωτογραφιών, ακόμα και e-mail στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες. Σε περίπτωση «ανεβάσματος» φωτογραφίας, να μην απεικονίζονται ευδιάκριτα σε αυτήν τα πρόσωπα των παιδιών ή να είναι μακρινή λήψη, πολύ περισσότερο δε όταν τα παιδιά είναι κάτω των δεκατριών ετών.

5.     Συμβουλεύουμε τα παιδιά για την αποφυγή χρήσης κάμερας, κυρίως όταν η συνομιλία γίνεται με άγνωστα άτομα ή χωρίς την παρουσία των γονέων και των κηδεμόνων.


Σημαντικό είναι οι γονείς να μην ξεχνάνε ότι εκτός από τα παιδιά τους πρέπει να προστατεύουν και τους εαυτούς τους, ενώ δεν πρέπει να ανεβάζουν (upload) φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών τους καθώς και προσωπικές και οικογενειακές τους στιγμές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου