17/09/23

«Έχω πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού τι να κάνω;» - “Sextortion via social media”

Όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις θυμάτων διαδικτυακού εκβιασμού μέσω κοινοποίησης προσωπικών φωτογραφιών και video στη χώρα μας “Sextortion via social media και δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο…

Η υπόθεση έχει ως εξής… 

αρχικά, ο χρήστης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δέχεται ένα αίτημα φιλίας από άγνωστο σε αυτόν άτομο με επίσης άγνωστη φωτογραφία πλην όμως απεικονίζεται μια ή ένας όμορφη/ος γυναίκα ή άνδρας και αυτό γίνεται αποδεκτό χωρίς περισσότερη σκέψη. Στη συνέχεια αρχίζει το chat μέσω της πλατφόρμας ή σε άλλες περιπτώσεις ο άγνωστος φίλος/η ζητά να μεταφερθούν σε περιβάλλον εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, όπου εκεί αρχίζει το παιχνίδι. Ακολουθούν σαγηνευτικές συνομιλίες και κολακευτικά λόγια που καταλήγουν πολύ γρήγορα σε Sexting, δηλαδή συζήτηση σεξουαλικού περιεχομένου με τον άγνωστο φίλο/η να ζητάει γυμνή φωτογραφία και άνοιγμα της κάμερας του υπολογιστή ή του κινητού. Εφόσον το θύμα έχει δεχτεί την πρόταση του αγνώστου εκεί το παιχνίδι τελειώνει “GAME OVER”, όπως μας δείχνει και το συνημμένο βίντεο. Ο άγνωστος πλέον εκβιάζει το θύμα με κοινοποίηση στο στάτους  και κοινολόγιση των βίντεο ή των φωτογραφιών στους διαδικτυακούς φίλους, με καταβολή χρηματικού ποσού !!! 


Για να αντιληφθείτε ότι το φαινόμενο είναι αρκετά παλιό και το «κόλπο» έχει παλιώσει αλλά παραμένει καθόλα επίκαιρο η Europol το έτος 2017 ξεκίνησε Πανευρωπαϊκή καμπάνια - εκστρατεία που ονομάστηκε «Say No!» και με βίντεο που σκηνοθέτησε μας δείχνει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο τέλεσης αυτών των κυβερνοεγκλημάτων. Αξίζει να δώσετε λίγο χρόνο (10 λεπτο spot) για να κατανοήσετε πως οργανώνεται αυτή η καλοστημένη απάτη που εξελίσσεται σε θρίλερ, με τον εκβιασμό ανυποψίαστων θυμάτων – χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θύματα τελικά από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δρουν σε τρίτες χώρες!!  


Συμβουλές προστασίας – αποφυγής

Είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε σε όλους τους γνωστούς μας τους τρόπους αποφυγής και προφύλαξης από τέτοιες ενέργειες.

Για να μην είμαστε θύματα σε κάποιο ηλεκτρονικό εκβιασμό έχουμε ως «Ευαγγέλιο» τα παρακάτω:

  • Αρχικά, δεν αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας (friend requests ή follow) από αγνώστους, ονόματα και φωτογραφίες προφίλ που δεν γνωρίζουμε.
  • Δεν βάζουμε ως πρωταρχικό κριτήριο αποδοχής του αιτήματος, κοινούς φίλους.
  • Το ψάχνουμε λίγο παραπάνω στο διαδίκτυο, με αντίστροφη αναζήτηση φωτογραφιών κλπ.
  • Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους.
  • Δεν αποστέλλουμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο σε αγνώστους.
  • Δεν ξεκινάμε μια συνομιλία με αγνώστους!
  • Δεν αποκαλύπτουμε μέρη του σώματος μας σε αγνώστους, πόσο μάλλον το πρόσωπό μας, τα οποία ανά πάσα ώρα μπορούν να βιντεοσκοπηθούν, να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό!
  • Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες και βίντεο στα Social Media ούτε σε ιστότοπους που δεν γνωρίζουμε.
  • Δεν ανοίγουμε αρχεία και συνδέσμους που αποστέλλονται από αγνώστους ή που δεν τα έχουμε ζητήσει.
  • Θωρακίζουμε το προφίλ μας στα Social Media ώστε να είναι προσβάσιμα τα στοιχεία μας μόνο σε γνωστούς μας.
  • Καλύπτουμε ή απενεργοποιούμε τις κάμερες των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητό smartphone, laptop), όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου