27/09/23

Απάτες με επένδυση σε crypto


Οι συγκεκριμένες απάτες στηρίζονται κατά βάση στο γεγονός ότι τα επίδοξα θύματα έχουν μια ψευδαίσθηση γνώσης της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων το «blochchain». Στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες χρήσης Η/Υ και φορητών ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκονται συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Με την δικαιολογία ότι κάποτε επένδυσαν στο Χρηματιστήριο Αξιών σε μετοχές ή σε ομόλογα και αποκόμισαν περιουσιακό όφελος, τολμούν και θέτουν σε πεδία και φόρμες απατηλών sites και πλατφορμών επένδυσης - αγοράς crypto και δύσκολα αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά δεν είναι άλλο παρά σελίδες αλίευσης στοιχείων και μια καλοστημένη απάτη.  

Οι απάτες αυτές επίσης εάν το δούμε από άποψης ψυχοσύνθεσης-ψυχολογίας των θυμάτων, αποτελούν μια συνάρτηση της ανάγκης για επένδυση χρημάτων - απόκτησης γρήγορης περιουσίας και της εκμετάλλευσης του χρόνου που σπαταλάει ο μέσος χρήστης στο διαδίκτυο σήμερα, απλά σκλοράλοντας από συνήθεια.

Το κρυπτονόμισμα, που συνήθως λέγεται crypto (κρυφό), είναι μια νέα μορφή χρημάτων που αρέσει στους απατεώνες, επειδή μόλις δαπανηθούν ή μεταφερθούν, είναι αδύνατο να αντιστραφεί ή να ανακτηθεί μια πληρωμή ή ένα έμβασμα.

Αρκετά από τα θύματα αυτής της απάτης δήλωσαν: «σερφάροντας στο διαδίκτυο στον ελεύθερο μου χρόνο εντόπισα την διαφήμιση με τα crypto και σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία επένδυσης των αποταμιεύσεών μου».

Το κρυπτονόμισμα είναι πάντα μια επένδυση υψηλού κινδύνου, ακόμη και όταν αυτό αγοράζετε νόμιμα.


Το κρυπτονόμισμα είναι συχνά ο ζητούμενος τρόπος πληρωμής για πολλές άλλες απάτες.

Όταν όμως οι επενδυτικές ευκαιρίες απαιτούν πληρωμή μόνο με κρυπτονόμισμα, αυτό είναι ένα καλό προειδοποιητικό σημάδι ότι έχετε να κάνετε με κάποιον απατεώνα.

Ο απατεώνας θα προσφερθεί να αγοράσει και να χειριστεί το κρυπτονόμισμα για λογαριασμό του θύματος ως μέρος μιας ψεύτικης υπηρεσίας «μεσιτείας».

Πώς λειτουργεί η απάτη με επένδυση σε κρυπτονόμισμα;

·        Η απάτη λειτουργεί με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επειδή το κρυπτονόμισμα είναι πολύ τεχνικό θέμα και οι περισσότεροι από τα θύματα δεν γνωρίζουν πολλά γι' αυτό, άσχετα από την παραδοχή του.

·        Όπως και άλλες επενδυτικές απάτες, τα θύματα μπορεί να έχουν απαντήσει σε μια διαφήμιση – προωθητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι δράστες μπορεί να επικοινωνήσουν απευθείας, τηλεφωνικά ή με ομαδικά Mail, τύπου spam.

·        Στην συνέχεια ο απατεώνας θα προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία και θα προσπαθήσει να πείσει το θύμα να μεταφέρουν την συνομιλία σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, κ.α.

·        Μόλις επέρχεται η οικειότητα, ο απατεώνας – δήθεν επενδυτής θα ζητήσει από το θύμα να καταθέσει ένα μικρό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή, για το ξεκίνημα της επένδυσης. Συνήθως είναι μέσω τραπεζικού εμβάσματος με κάρτα, της τάξης των € 250. Με τον τρόπο αυτό γίνεται και περισσότερο πιστευτή η δήθεν επενδυτική προσπάθεια.

·        Αφού εντοπίσει ενδιαφέρον από το θύμα, θα προσπαθήσει να το καθοδηγήσει και να εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση του κρυπτονομίσματος ή ακόμη και λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης στον Η/Υ ή την φορητή ηλεκτρονική συσκευή.

·        Σε αυτό το σημείο θα μεταφέρει, αυτή τη φορά, μεγάλο χρηματικό ποσό στον απατεώνα για να αγοράσει το κρυπτονόμισμα και το λογισμικό θα δείξει ότι η τιμή ανεβαίνει.

·        Η τιμή ξαφνικά μπορεί να καταρρεύσει ή ο απατεώνας θα σταματήσει να απαντάει αν προσπαθήσετε να κάνετε ανάληψη των χρημάτων σας και κάποιες άλλες περιπτώσεις τα αγορασμένα κρυπτονομίσματα χάνονται.

·        Στην πραγματικότητα, ο απατεώνας δεν αγόρασε κανένα κρυπτονόμισμα για το θύμα, απλά έκλεψε τα χρήματά του και η πλατφόρμα που δείχνει τον λογαριασμό του θύματος και το balance του χρηματικού ποσού που δήθεν επένδυσε είναι ψεύτικα.

·        Μερικές φορές ο απατεώνας θα χρησιμοποιήσει τα χρήματά σας (και χρήματα από άλλα θύματα) για να αυξήσει και να πουλήσει ένα κρυπτονόμισμα και να βγάλει ένα γρήγορο κέρδος.

·        Λόγω της φύσης του κρυπτονομίσματος (τεχνολογία blockchain), η ανάκτηση των χρημάτων είναι συνήθως αδύνατη.

Τι να κάνετε αν έχετε πέσει θύμα!

Ορισμένες απάτες κρυπτονομίσματος στοχεύουν άτομα που ήδη έχουν κρυπτονομίσματα.

Για τα άτομα – θύματα που αναφερθήκαμε παραπάνω και είναι καινούργια στα κρυπτονομίσματα, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την έλλειψη γνώσης τους και την έλλειψη ελέγχου των κρυπτονομισμάτων για να τους ξεγελάσουν ώστε να στείλουν χρήματα.

Αυτά τα χρήματα συνήθως δεν μπορούν να ανακτηθούν, αλλά θα πρέπει επίσης να ενεργήσετε γρήγορα για να προστατευθούν όλοι οι οικονομικοί πόροι και η ταυτότητά σας.

  • Πριν αλλάξετε τους κωδικούς σας πρόσβασης, απεγκαταστήστε οποιοδήποτε λογισμικό που σας είπε να εγκαταστήσετε ο απατεώνας, επειδή αυτό το λογισμικό μπορεί να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανάγνωσης του πληκτρολογίου σας (και επομένως των κωδικών σας πρόσβασης).
  • Κάντε μια λεπτομερή σάρωση χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, αν δεν διαθέτετε.
  • Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σας στην ηλεκτρονική τραπεζική πλατφόρμα (διαπιστευτήρια ebanking) και να ακυρώσετε ή να επανεκδώσετε πιστωτικές κάρτες και κάρτες ανάληψης.
  • Δείτε αν μπορείτε να αμφισβητήσετε μια πληρωμή και να σας επιστραφούν χρήματα, μέσω του τραπεζικού σας ιδρύματος. Αυτό συχνά δεν είναι εφικτό αλλά πάντοτε αξίζει να δοκιμάσετε.
  • Αλλάξτε τους σημαντικούς κωδικούς σας πρόσβασης, όπως την κύρια διεύθυνση email και το όνομα χρήστη/κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας.
  • Καταγγείλετε το γεγονός στις αρμόδιες τοπικές αρχές ή στην 24/7 τηλεφωνική γραμμή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας…. CyberAlert ( 11188 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου