31/08/23

Cracking λογαριασμών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης


Συνεχώς αυξάνονται οι καταγγελίες πολιτών - χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έπεσαν θύματα cracking του λογαριασμού τους κατά την χρήση της πλατφόρμας, αυτό που ονομάζουν οι ίδιοι «χακάρισμα του λογαριασμού»…

Η «ιστορία» αυτού που ονομάζεται κανονικά «profile cracking» αρχίζει όταν οι πολίτες πέφτουν στην “παγίδα”, αφού πρώτα δέχονται ένα προσωπικό μήνυμα στην πλατφόρμα, από οικείο τους, συνήθως, πρόσωπο. Στο μήνυμα ο αποστολέας ισχυρίζεται διάφορα (παρουσιάζει ψεύδη γεγονότα ως αληθή - δικαιολογίες), όπως ότι έχει κολλήσει με ένα διαδικτυακό παιχνίδι και χρειάζεται να προχωρήσει σε αυτό level ή έχει χάσει τον λογαριασμό του και θα χρειαστεί για την συνέχιση ή την ανάκτηση, αντίστοιχα, έναν εξαψήφιο κωδικό που θα σας αποσταλεί στο κινητό του θύματος!! Αυτόν  τον κωδικό ζητάει από το θύμα αμέσως να του τον κοινοποιήσει! Ο κωδικός αυτός στην ουσία αποτελεί κωδικό επιβεβαίωσης για την επανείσοδο στο λογαριασμό μετά από αίτημα επανάκτησης!!!

Έπειτα ο cracker τόσο εύκολα αποκτά την πρόσβαση στο λογαριασμό και προβαίνει σε αλλαγή mail και στοιχείων επιβεβαίωσης έτσι ώστε να μην είναι εφικτή η επανάκτηση του λογαριασμού από το θύμα και πραγματικό κάτοχο!!!

💡Προτείνεται σε περίπτωση λήψης αντίστοιχου μηνύματος, η άμεση διαγραφή αυτού και το μπλοκάρισμα του λογαριασμού που το απέστειλε!

⚠️ Εάν κάποιος έχει δώσει αυτόν τον κωδικό επιβεβαίωσης τότε προτείνεται η άμεση επικοινωνία με το cyberalert της ΔΙΔΗΕ (24/7) στο ☎️ 11188 για την ορθή καθοδήγηση…!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου