12/08/23

Γονείς και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (σύνδρομο FoMO)

 Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των νέων, αλλά είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους εκεί. Ο διάλογος για την ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι περιορισμοί στον χρόνο που περνούν online και η ενημέρωση για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας θετικής εμπειρίας.



Η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να περιλαμβάνει υπερβολική χρήση με ταυτόχρονο εθισμό, προβλήματα ψυχικής υγείας, κυβερνοεκφοβισμό και λεκτική βία, κοινωνικό απομονωτισμό και προβλήματα σχετικά με την διασφάλιση του προσωπικού  απορρήτου. 

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους με προσεκτική παρακολούθηση, ανοικτή επικοινωνία και ενθάρρυνση να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφού πρώτα οι ίδιοι έχουν τον έλεγχο πάνω σε αυτά και δεν έχουν οι ίδιοι εθιστεί και ήδη έχουν κοινωνική εξάρτηση (FoMO)* .


Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσοχή που αφιερώνουν στα παιδιά τους, τον χρόνο που περνούν μαζί τους και τη γενικότερη δυνατότητα δημιουργίας συναισθηματικής σύνδεσης. Είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι ενήμεροι σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο που πρέπει να αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ της ψηφιακής και αναλογικής επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει αρκετά αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο γενικά, όπως:

1. Εθισμός: Η υπερβολική και συνεχής χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και δυσκολία στον έλεγχο του χρόνου που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

2. Κοινωνικός απομονωτισμός: Η υπερβολική διαδικτυακή δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση από τον πραγματικό κόσμο και τις πραγματικές σχέσεις.

3. Επιδείνωση της ψυχικής υγείας: Η υπερβολική χρήση μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

4. Απώλεια προσωπικού χρόνου: Η αλόγιστη κατανάλωση χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια προσωπικής παραγωγικότητας και χρόνου για άλλες δραστηριότητες.

5. Προβλήματα προσωπικού απορρήτου και ασφάλειας: Η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα διαδικτυακής ασφάλειας και παραβίαση της ιδιωτικότητας του απορρήτου και ακόμα χειρότερα σε απώλεια περιουσίας από scams του Διαδικτύου.



Άρα, συμπερασματικά, είναι αρκετά σημαντικό στην εποχή μας οι γονείς να είναι δυο φορές ενήμεροι, συνειδητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν τα όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω αρνητικά αποτελέσματα.


  • FoMO (Fear Of Missing Out) ή στα ελληνικά, φόβος μην χάσεις το τι συμβαίνει…. αντιπροσωπεύει την τάση που έχουν γεννήσει τα social media, και κυρίως το Facebook. Η λεξη-αρκτικόλεξο «FοMO» με λίγα λόγια χαρακτηρίζει μια "διάχυτη συνήθεια ότι οι άλλοι μπορεί να ζουν μια ικανοποιητική εμπειρία από την οποία το άτομο είναι απών". Πρόκειται για ένα είδος κοινωνικού άγχους, που χαρακτηρίζεται από "την επιθυμία του ατόμου να παραμένει συνεχώς συνδεδεμένο με το τι κάνουν οι άλλοι". Το FoMO ορίζεται, επίσης, ως ο φόβος της λύπης, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια ψυχαναγκαστική ανησυχία ότι θα μπορούσε το άτομο να χάσει την ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή, μια αξιοσημείωτη εμπειρία, μια κερδοφόρα επενδυτική επιλογή ή κάποια άλλη ικανοποιητική εκδήλωση.Με άλλα λόγια, το FoMO διαιωνίζει τον φόβο να έχει πάρει κάποιος τη λάθος απόφαση για το πώς θα περνά τον χρόνο του, φανταζόμενος πως "τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά".Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι κοινωνικές και επικοινωνιακές εμπειρίες των ανθρώπων επεκτάθηκαν από πρόσωπο με πρόσωπο σε απευθείας σύνδεση. Από τη μία πλευρά, οι σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ., smartphones) και οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Instagram, X, κλπ) παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για τους ανθρώπους να ασχολούνται με τα κοινωνικά δρώμενα με μειωμένο "κόστος εισαγωγής". Από την άλλη, η διαμεσολαβημένη επικοινωνία διαιωνίζει μια αυξημένη εξάρτηση από το διαδίκτυο. Η ψυχολογική εξάρτηση του να είναι κάποιος διαρκώς συνδεδεμένος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίσεις άγχους σε περιπτώσεις αποδύνδεσης, οδηγώντας έτσι σε ένα φόβο ότι πρόκειται να χάσει κάτι σημαντικό ή ακόμα και σε παθολογική χρήση του Διαδικτύου. Ως εκ τούτου, το FoMO θεωρείται πως έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων, διότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αρνητική διάθεσή τους και την καταθλιψη.
  • Πηγή λήμματος FoMO: Wikipedia 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου