14/12/23

Μην γίνεσαι μεταφορέας μαύρου χρήματος - “Don’t be a money mule”

 

“Don’t be a money mule”

Ο όρος "money mule" αναφέρεται σε άτομα που συμμετέχουν σε απάτες ή εγκληματικές δραστηριότητες σχετικές με τα χρηματοοικονομικά, συνήθως χωρίς να γνωρίζουν πλήρως τη φύση των παράνομων δραστηριοτήτων που εμπλέκονται.

Τα money mules συνήθως προσελκύονται μέσω διαφόρων διαδικτυακών αγγελιών που υπόσχονται εύκολα χρήματα ή εργασία από το σπίτι. Ένας τυπικός ρόλος ενός money mule είναι η αποδοχή χρημάτων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και η μετέπειτα μεταφορά αυτών των χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς, συνήθως σε άλλες χώρες. Τα money mules συχνά λαμβάνουν προμήθειες για τις υπηρεσίες τους, αλλά είναι συχνά αθέμιτα εμπλεκόμενοι σε παράνομες χρηματοοικονομικές ενέργειες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ως money mule είναι παράνομη και μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες. Επιπλέον, η ανάληψη ρόλου money mule ωφελεί τους εγκληματίες και συνεισφέρει στη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων, όπως η λαθραία μεταφορά χρημάτων, η απάτη και το ξέπλυμα χρήματος.

Πως δουλεύουν αυτού του είδους οι απάτες με money mules.

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζουν οι απατεώνες – δράστες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα αναλαμβάνουν, εν αγνοία τους, ανυποψίαστα άτομα, τα οποία προσλαμβάνονται από τους απατεώνες για τη μεταφορά χρηματικών ποσών, συντελώντας στην επιτυχή εκδήλωση και συνέχιση της εγκληματικής δράσης των δραστών. Εύλογα λοιπόν, μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί αυτό το είδος απάτης έλαβε τη συγκεκριμένη ονομασία. 

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης είναι ιδιαίτερα καλοστημένη και δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο εμφάνισης. Οι δράστες – κάτοχοι των παράνομων χρηματικών ποσών προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να πείσουν άτομα να μεταφέρουν αντί για αυτούς τα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε παγκόσμιες εταιρείες ταχυμεταφοράς χρημάτων, ώστε να χάνονται τα ίχνη των συναλλαγών και να μην είναι εύκολη η διερεύνηση υποθέσεων και διεξαγωγής έρευνας από τις Διωκτικές Αρχές. Προκειμένου να δελεάσουν και να πείσουν τα άτομα να προβούν στις συγκεκριμένες χρηματικές συναλλαγές, οι δράστες τους αποδίδουν ένα μέρος του χρηματικού ποσού, το οποίο αποτελεί και την αμοιβή τους για την «εργασία» τους.

Παρακάτω εμφανίζονται μερικές από τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι δράστες, ώστε να πείσουν άτομα να μεταφέρουν χρήματα χωρίς να γνωρίζουν ότι η προέλευσή τους εντοπίζεται σε παράνομες δραστηριότητες:

  • Αγγελίες εύρεσης εργασίας εξ αποστάσεως μέσω σχετικών αναρτήσεων σε σελίδες του διαδικτύου, όπου οι φερόμενοι ως εργοδότες επιχειρήσεων, προσφέρουν αμοιβή σε όποιον αναλάβει να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές της «επιχείρησης». Οι αγγελίες αυτές αναρτώνται σε διάφορες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram κ.λπ.)
  • Προσφορά εργασίας μέσω απευθείας αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διαδικτυακούς χρήστες, αλλά και μέσω μηνυμάτων από διαδικτυακές εφαρμογές (WhatsApp, Viber κ.λπ.).
  • Προσφορά εργασίας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.
  • Απευθείας προσφορά εργασίας από τους δράστες σε άτομα που συναντούνε στο δρόμο.
  • Προσέγγιση μέσω διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών.
  • Δελεαστικές διαφημίσεις μέσω αναδυόμενων παραθύρων (pop up ads).
  • Με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούν να πείσουν κάποιο άτομο να αναλάβει την αποστολή χρηματικών ποσών – οι μεθοδολογίες προσέγγισης και πειθούς από πλευράς των δραστών εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δράστες δεν προσεγγίζουν τυχαία τα άτομα – «εργαζομένους» τους, καθώς αυτά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παράνομη δραστηριότητά τους. Είθισται οι δράστες να προσεγγίζουν άτομα τα οποία είναι άνεργα, σε κακή οικονομική κατάσταση, ή άτομα νεαρής ηλικίας (νέους και φοιτητές). Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τόσο το νεαρό της ηλικίας των ατόμων όσο και την κακή ψυχολογική τους κατάσταση, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, κατορθώνουν να τους προσεγγίζουν και να τους πείθουν χωρίς να δημιουργήσουν καθόλου ή τουλάχιστον για αρκετό χρονικό διάστημα καμία υποψία. Φυσικά, στα ανυποψίαστα άτομα δεν αναφέρεται ποτέ το πως αποκτήθηκαν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, ενώ φαινομενικά οι συγκεκριμένες συναλλαγές φέρεται να είναι φυσιολογικές, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εργοδοτών.

Για να αποφύγετε να γίνετε money mule, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Αποφύγετε προσφορές που φαίνονται υπερβολικά κερδοφόρες ή ακατανόητες. Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανόν να μην είναι. Να είστε επιφυλακτικοί με προσφορές εργασίας ή ευκαιρίες που υπόσχονται εύκολα χρήματα χωρίς πολύ κόπο.

2. Μην αποδέχεστε χρήματα από άγνωστους. Αν κάποιος σας ζητά να δεχτείτε χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να τα μεταφέρετε σε άλλον λογαριασμό, πρόκειται πιθανόν για απάτη.

3. Γνωρίστε τον εργοδότη ή την εταιρεία που σας προσφέρει τέτοιου είδους εργασία. Εάν λάβετε πρόταση εργασίας ή ευκαιρία που σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, ερευνήστε τον εργοδότη ή την εταιρεία προσεκτικά. Βεβαιωθείτε ότι είναι αληθινοί και αξιόπιστοι.

4. Μην συναινείτε σε παράνομες δραστηριότητες. Αν κάποιος σας ζητά να συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που φαίνεται ύποπτη ή παράνομη, απορρίψτε την πρόταση αμέσως.

5. Επικοινωνείτε με την τράπεζά σας. Εάν λάβετε ανεπιθύμητες κινήσεις ως alert ή ύποπτες πληροφορίες για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

Πρέπει να είστε πάντα επιφυλακτικοί και να χρησιμοποιείτε τον κοινό νου για να αποφύγετε να γίνετε θύματα απατών ή να εμπλακείτε σε παράνομες τέτοιες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου